Vad är WordPress?

Vad är WordPress? hur fungerar det? och varför det är en bra idé att skapa sin hemsida med WordPress.

Bild Vad är WordPress?

Så vad är egentligen WordPress?

Det enkla svaret på vad WordPress är, är att det är ett CMS (Content Management System)… eller ett webbpubliceringsverktyg… eller ett innehållshanteringssystem … eller ett innehållspubliceringsverktyg… eller ett bloggverktyg. Kärt barn har många namn. Sammanfattningsvis kan man säga att:

WordPress är ett gratis system som hanterar innehåll och fungerar som ett publiceringsverktyg på webben för att skapa hemsidor och bloggar.

I praktiken betyder det att det fungerar som ett hjälpmedel när man ska skapa och publicera hemsidor. Du behöver alltså inte bygga upp hemsidan från grunden varje gång utan du får som ett färdig skelett med en färdig innehållshanteringsstruktur att utgå ifrån. Du slipper på så vis sitta och knacka HTML-kod för varje enskild sida. Om du tänker efter så är strukturen på de flesta webbplatser snarlik. Det finns en förstasida, undersidor, en meny och en sidfot. Många av undersidorna har sedan liknande uppbyggnad. Det kan vara en stor översiktsbild, sedan lite text i olika format med bilder och kanske videos. Det kan finnas en nyhetsdel, eller en bloggdel med artiklar som ska kunna filtreras och sorteras efter innehåll. Då är det behändigt att det finns ett system som kan hanterar allt detta på ett smidigt sätt. Det är precis vad WordPress gör.

Hur fungerar WordPress?

Enkelt beskrivet kan man säga att det WordPress gör är att dynamiskt generera HTML-sidor. Om vi tillåts att vara lite mer tekniska så fungerar det med ett PHP baserat system tillsammans med en SQL-databas för datalagring. Det är gjort med så kallad öppen källkod, eller Open Source, vilket betyder att man har fri tillgång till källkoden och man har rätt att redigera och anpassa fritt som man vill.

Varför du ska göra din hemsida med WordPress

  • Populärt och väl beprövat – Ungefär 35% av alla hemsidor på webben är gjorda med WordPress. Det har haft en ledande position under många år och utvecklats och förfinats under lågt tid.
  • Lätthanterligt – Jämfört med andra system så är det relativt lätt att jobba med. Med bara lite guidning och med rätt hjälpmedel kan vem som helst lär sig att hantera det.
  • Många hjälpmedel – Eftersom det är så populärt så har det utvecklats många tusentals så kallade plugins och teman som gör det möjligt för alla att själv utveckla sin egen hemsida, även om man helt saknar programmeringskunskaper.
  • Väldokumenterat – Skulle du stöta på problem så finns det hjälp att få. Nästan garanterat har någon annan råkat ut för samma problem som du och nästan alltid kan man hitta en lösning på problemet publicerad på något av alla hjälpforum som finns.
  • Professionell hjälp – I princip alla webbyråer är bekanta med WordPress. Det betyder att det alltid är lätt att få professionell hjälp på alla nivåer om det skulle behövas.
  • Gratis – Det är helt gratis! Det enda du behöver göra är att se till att ha en hostingtjänst så du har någon stans att lägga upp installationen.

Så om du ska göra en ”vanlig” hemsida eller blogg så finns det egentligen ingen anledning att leta efter något annat. Vi rekommenderar helt klart att du gör som alla andra och gör din hemsida med WordPress.

Hur går det till rent praktiskt?

Hur går det då till att göra en hemsida med WordPress? Om du fortsätter till nästa artikel så ska vi titta närmare på just det.

Avsnitt 1.3 WordPress – Att skapa hemsida med WordPress