Vad är ett WordPress tema?
Vad är ett WordPress tema? vad kostar det? och vilket av alla tusentals teman ska man välja?
Vad är ett WordPress tema? vad kostar det? och vilket av alla tusentals teman ska man välja?
Göra egen hemsida
en gratis steg-för-steg guide
Ok, så om vi börjar med att reda ut vad ett WordPress tema (engelska WordPress theme) är så kan man se det som ett extra lager som läggs ovan på själva WordPress-kärnan som gör det lättare att på ett visuellt sätt kunna göra ändringar och bygga upp en hemsida (i alla fall om det är ett bra tema!). För visst kan man utveckla en hemsida genom att bara använda sig av själva WordPress grundinstallation men då krävs det helt andra kunskaper och det är inget som man lär sig på en eftermiddag. Då är det tur att det finns välutvecklade WordPress teman som förvandlar användargränssnittet så det fungerar som en regelrätt page-builder så att vem som helst (med hjälp av en välgjord guide) kan bygga sin egen hemsida.
Det fungerar på så sätt att när man är klar med sin WordPress installation så loggar man in och laddar upp sitt WordPress tema där. När man sedan går in för att skapa och redigera sin sida så kommer det dyka upp helt andra redigeringsmöjligheter. Beroende på hur välgjort temat är så kommer det vara mer eller mindre smidigt att bygga upp sidan så som man vill ha den. Själva WordPress är gratis men för att få tag på ett bra WordPress tema får man räkna med att lägga upp en slant.
Ett WordPress tema är allt ifrån gratis upp till några tusenlappar. Då blir oftast den första frågan, hur bra är ett gratistema? Och det kanske inte så oväntade svaret att generellt inte speciellt bra. De är ofta väldigt begränsade i sina valmöjligheter och saknar för det mesta den visuella ”content buildern” du kommer att behöva om du inte kan koda. Sedan är det också långsiktigt riskabelt då de sällan hålls uppdaterade och det lätt kan öppnas säkerhetsluckor. Så för att få tag på ett bra och pålitligt WordPress tema från någon av de större aktörerna får du räkna med en utgift på någon stans mellan 60–300 USD.
Förr i tiden när man skulle bygga hemsidor brukade man för varje enskild sida leta fram ett tema som passade ens designidé för just den specifika hemsidan. Nu finns det instället så pass bra och flexibla så kallade flersyftesteman att det är bättre att välja ut ett bra sådant som man lägger lite tid på att sätta sig in i. Det ger en sedan möjligheten att bygga upp hemsidan precis så som man vill ha den. För att det sedan ska bli lättare att få till designen så finns det massor av färdiga designmallar som man kan utgå ifrån.
Det finns de som argumenterar för att det skulle vara bättre att välja ett enklare tema som inte har så många valmöjligheter med motivationen att det är lättare och att det går snabbare att bygga sin hemsida så. Och visst, det finns ju en poäng med det. Problemet är bara att man sällan bara gör en hemsida och sedan är det klart. Hemsidan blir, och bör vara, något som ständigt uppdateras och anpassas efter nya förhållanden och det är svårt att från början veta vad exakt det är man behöver och kommer att behöva i framtiden. Det är därför en bättre långsiktigt strategi att lägga lite extra tid på att lära sig ett lite mer avancerat plastiskt WordPress tema så att man sedan står rustad för framtiden.
Det vi rekommenderar, och som vi kommer jobba med i guiden, är därför just ett sådant tema. Vi har under åren kommit i kontakt med de flesta kända teman men det vi fastnat för och som vi tycker är det allra bästa temat just nu är Divi Theme av Elegant Themes. Läs mer i nästa artikel om varför vi valt att jobba med just Divi och varför det är så bra.
1.4 WordPress tema – Divi Theme – bästa WordPress temat just nu