Vad är ett webbhotell?

Vad är ett webbhotell och varför du behöver det för att kunna lägga upp hemsidor och hantera e-postadresser.

Bild Vad är ett webbhotell?

Vad är ett webbhotell och hur fungerar det?

För att kunna registrera domäner, lägga upp hemsidor och registrera e-postadresser så behövs ett webbhotell. Men vad exakt är ett webbhotell? hur hittar man bästa webbhotellet? och hur gör man för att registrera sitt webbhotell? Det ska vi titta närmare på nu.
Om vi börjar med att titta på vad ett webbhotell är så skulle man kunna säga att huvuduppgiften är att agera som ”hotell” för din hemsida. Det betyder lite enkelt förklarat att de erbjuder plats för din hemsida på deras datorer som de sedan håller uppkopplade 24/7 mot internet så att den konstant är tillgänglig för besökare att nå. Dessa datorer kallas webbservrar och finns utplacerade på lite olika ställen världen över. Utöver denna tjänst så erbjuder de många fler tjänster som behövs för att kunna hantera allt som har med din hemsida att göra.

Vilka tjänster erbjuder ett webbhotell?

Olika webbhotell erbjuder lite olika tjänster. Nedan har vi sammanställt en lista på tjänster som man kan förvänta sig hitta hos de flesta av dem.

  • Lagring – Huvuduppgiften är som sagt att lagra din information. Beroende på webbhotell och tjänst så erbjuds olika mycket lagringsutrymme. Det räknas typiskt i storleksordningen 10-tals GB.
  • Trafik(kapacitet) – Eller bandbredd som det också kallas är hur mycket trafik som tjänsten maximalt erbjuder. Det räknas vanligen i 100-tals eller 1000-tals GB / månad.
  • Tillgänglighet – Vissa webbhotell garanterar en viss upptid, det vill säga hur stor del av tiden som hemsidan de facto är online. Det kan typiskt vara 99,9% vilket betyder att det tillåts för sidan att vara nere inte mer än 10 min i veckan.
  • Domänregistrering – De flesta webbhotell erbjuder domänregistrering tillsammans med sin hostingtjänst så att det skall vara lätt att koppla samman domän med hemsida.
  • Mailhantering – Använd din domän till att skapa ett ofta obegränsat antal mailadresser som du sedan kan använda antingen direkt i deras webbmail eller t.ex. på din telefon.
  • Säkerhetskopiering – Många erbjuder daglig backup som sparas under viss tid så att det skall vara lätt att återställa hemsidan om den skulle bli utsatt för attentat.
  • WordPress Installer – Om du som den stora majoriteten tänkt göra din hemsida i WordPress är det otroligt smidigt om webbhotellet erbjuder en så kallad 1-Click-WordPress-Installer. Då kommer du igång med din WordPress-sida på några sekunder.
  • SSL-certifikat – Idag är det viktigt att din hemsida är säker, därför är det många webbhotell som erbjuder gratis Let’s Encrypt SSL-Certifikat. Det krypterar trafiken från webbservern till användaren så att inte tredjepart kan komma över känslig information så som till exempel personuppgifter vid inskickning av formulär.
  • Statistik – Olika bolag tillhandahåller olika mycket statistik men typiskt att man kan se bland annat antal besökare och total trafik.
  • Support – En viktig tjänst som man inte ska underskatta är webbhotellets support. Förr eller senare kommer du förmodligen att behöva hjälp med något och då är det viktigt att det finns kunnig personal att nå.

Hur hittar man bästa webbhotellet?

Nu när du vet vad ett webbhotell är och ungefär vad du kan förvänta dig för tjänster så gäller det att hitta det som bäst passar dina behov. Eftersom det finns en uppsjö av olika bolag och tjänster så kan det vara en bra idé att titta lite närmare på vad det är man ska leta efter när man väljer sitt webbhotell. Läs om våra tipps och rekommendationer i nästa artikel:

Avsnitt 1.2 Webbhotell – Att hitta bästa webbhotell för dig