Vad är en domän?
Vad är en domän? hur fungerar den? och varför det är en bra idé att registrera din egna unika domän.
Vad är en domän? hur fungerar den? och varför det är en bra idé att registrera din egna unika domän.
Göra egen hemsida
en gratis steg-för-steg guide
En domän, eller egentligen ett domännamn, är det du skriver in i din webbläsares adressfält för att komma till en specifik webbplats. Man brukar tänka på domänen som en hemsidas webbadress. Ska man vara petig med nomenklaturen så är domänen dock bara en del av den fullständiga webbadressen. En webbadress består alltså av flera olika delar där domännamnet är en del.
Om vi tittar närmare på en fullständig webbadress så börjar den med protokolltyp. Den följs sedan ofta av en subdomän. Den vanligaste är www men kan även vara något annat som till exempel blogg, shop eller eng. Först därefter kommer själva domänen. Denne är i sin tur uppdelad i två delar. Först huvuddomänen (som i vårt fall alltså är webbmaestro) och sedan toppdomänen som kommer efter punkten och kan vara till exempel .se eller .com.
När man köper en domän så är det huvuddomänen tillsammans med en specifik toppdomän man köper. Subdomäner kan man sedan addera valfritt hos sin registrator. Likaså vad som kommer efter toppdomänen har man själv kontroll över. Man är också fri att använda sin domän för att göra e-postadresser med domännamnet efter @-tecknet i stil med info@webmaestro.es
På internet består egentligen adresserna till webbsidor av IP-nummer som kan se ut ungefär såhär: 91.201.60.110. För att det ska vara lättare för oss människor att hantera de olika adresserna har det utvecklats ett system som översätter domännamn i textformat till IP-adresser. Det är det så kallade domännamnssystemet, eller DNS (Domain Name System), som ser till så att du kommer till rätt sida genom att vägleda dig till rätt IP-adress kopplat till det valda domännamnet. Man skulle alltså kunna se domäner som en slags översättning av IP-adresser.
Det vi finner efter huvuddomänen är den så kallade toppdomänen. Man brukar prata om två olika typer av toppdomäner, generiska toppdomäner och nationella toppdomäner. Bland de generiska toppdomänerna återfinner vi de välkända klassikerna såsom .com .org och .gov men det finns numera även en hel uppsjö nya, till exempel .agency .casino. coffee .events .live .mobile .wedding. Den andra typen är den nationella toppdomänen. Den består av två bokstäver och är knutet till ett specifikt land. Vår svenska toppdomän är som bekant .se. Exempel på några andra som du kanske känner igen är Norges .no, Danmarks .dk och Tysklands .de. Regelverket ser lite olika ut i de olika länderna om vem som får registrera dess toppdomän. En kul detalj är att .nu egentligen är en nationell toppdomän och tillhör den lilla autonoma Stillahavsön Niue. Populariteten av .nu domäner i framför allt Sverige, Danmark och Holland har gjort så att intäkterna från försäljningen utgör ett välkommet tillskott till landets i övrigt hårt pressade ekonomi.
Din domän blir som din identitet på nätet. Eftersom den används både som din webbadress och i alla dina e-postadresser är det väldigt viktigt att ha en bra domän. Det gäller alltså att hitta ett domännamn som är både bra och tydligt och väl sammankopplat med din verksamhet. Det leder oss in till nästa avsnitt, nämligen vad man ska tänka på för att välja rätt domän.
Avsnitt 1.1 Domän – Att välja rätt domän