Lägga in bilder

Med rätt bilder får din hemsida ett proffsigt intryck.

Lägga in bilder med Divi

Bilder till hemsida

Innan vi går igenom hur man lägger in bilderna på sin hemsida kan det vara en god idé att först fundera lite på vilka bilder man ska använda. Vi rekommenderar helt klart att inte tumma på kvalitén när det kommer till bilder. Det är annars ett säkert sätt att förstöra en i övrigt bra hemsida. Det bästa är ju såklart om man kan använda sig av en professionell fotograf som kan ta fina bilder på verksamheten. Det kan ju dock vara både lite omständligt och dyrt så ett bra andrahandsalternativ är att köpa färdiga bilder från någon av alla de bildbanker som finns på nätet. Då brukar varje bild kosta runt 100-lappen (inklusive rättigheten att använda den fritt på webben). Vi brukar använda oss av Shutterstock, som är en av de allra största. De har över 300 miljoner bilder så man brukar alltid kunna hitta något som passar.

Men kan man inte bara ta bilder man hittar på internet och använda dem?
Jo, det kan man såklart göra men det är oftast ingen bra idé. Bilder är i regel copyrightskyddade och det är inte lagligt att ta och använda andras bilder. Vi har genom åren haft många kunder som råkat ut för dryga böter av just den anledningen. Så det är absolut inget vi rekommenderar.

Men min smarta mobiltelefon har en kamera så varför inte bara knäppa några bilder med den?
Det kan man göra men det skulle vi bara rekommendera för en viss typ av bild. Det brukar kunna bli ok när det handlar om t.ex. utomhusmiljöbilder eller andra utzoomade utomhusmotiv. I de flesta andra fall blir det helt enkelt inte blir bra nog för att det ska se proffsigt ut.

Så för att summera, om du behöver specifika inzoomade produktbilder så måste du förmodligen vända dig till en professionell fotograf. Om du klarar dig med mer generiska bilder är förmodligen det bästa och smidigaste alternativet att köpa dem direkt från en bildbank. Skippa eller var ytterst återhållsam med egentagna mobilbilder.

Köpa bilder

Så går det till att köpa bilder från Shutterstock.

Till Shutterstock

Ändra bild i headern

Vi börjar med att byta ut header-bilden till vårt nyligen köpta äppelträd.

Ändra bilderna i de tre kolumnerna

Nu ska vi ta bort ikonerna och lägga in lite mer talande bilder.

Ändra bilden i ”Om oss”-sektionen

Här ska vi också lägga in en lite bättre bild.

Ändra bakgrundsbilden till formuläret

Kommentar

Som du kan se så har det nu förvandlats till en helt ny sida. Alla bilderna här är köpta professionella bilder och det höjer helt klart sidan till en annan nivå. Bilder har en förmåga att kunna göra eller förstöra en hel hemsida. För att vi sedan ska kunna få ut något av vår nöjda besökare så gäller det att ha ett enkelt sett för denna att kontakta oss. Vi ska därför i nästa artikel titta närmare på hur kontaktformuläret fungerar.

Avsnitt 2.2 Startsida – Konfigurera kontaktformuläret