Att välja rätt domän

Vi går igenom de viktigaste sakerna du bör tänka på för att välja rätt domän.

Bild Att välja rätt domän

Vad är det viktigaste att tänka på för att välja rätt domän?

Till att börja med så är det absolut viktigaste att du har en domän som är relevant för ditt företag. Sträva därefter att välja en så enkel och så kort domän som möjligt utan onödiga krusiduller. Det är en stor fördel om när du uttalar domänen att man direkt förstår hur den ska skrivas.

Om du tänkt starta ett nytt bolag och det ska vara stor fokus kring din webbsida kan det vara en bra idé att först se till att hitta en bra ledig domän och sedan bestämma och registrera själva bolagsnamnet. Tänk på att det är väldigt viktigt att välja rätt domän direkt då det i framtiden kan vara väldigt tungrott att försöka ändra en inkörd domän.

Vilken toppdomän ska jag välja?

Grundregeln är att om din aktivitet främst är riktat mot svenska marknaden så är .se att föredra. Verkar du mot en internationell marknad så är .com det bästa valet. Man kan även använda sig av .nu domänen för att leka med uppmaningar i stil med köpdomän.nu. Vår rekommendation är dock att så långt det är möjligt köpa både .se, .com och .nu och sedan peka alla mot förstahandsvalet. Detta främst för att se till så att ingen annan kan köpa domänerna och på så vis ställa till förvirring. Eftersom kostnaden är låg (ca 10 kr/mån) så är det en billig försäkring mot framtida bekymmer. Skulle .com inte vara ledig se då i alla fall till så att det i nuläget inte ligger någon sida där som på något sätt kan vara störande för din.

Det finns numera även en uppsjö av nya toppdomäner som man också kan avvända sig av. I de flesta fall skulle vi dock rekommendera att hålla sig till de ovannämnda klassikerna då det fortfarande är de som ger ett mest seriöst intryck.

Är det en bra idé att använda åäö i domännamnet?

När det kommer till våra svenska tecknen så går det numera bra att använda sig av åäö i sitt domännamn. Innan man gör det bör man dock känna till att det inte är helt friktionsfritt. För det första så finns det fortfarande många som utgår från att när det gäller domäner så ska man alltid göra om å och ä till a och ö till o. Så även om du säger blåbärsgröt.se så kommer många tro att du egentligen menade blabarsgrot.se. Och det kan ju vara ett problem, om än inte det värsta. Det stora problemet uppstår då istället när du ska använda din domän för att göra epost-adresser. Då det fortfarande finns många mejlservrar som helt enkelt inte kan hantera svenska tecken är det direkt olämpligt att använda dem i epost-adresser.

Så svaret på om det är en bra idé använda åäö i dömännamnet är att det beror på. Om du bara ska använda det till webbadressen så går det bra. Om du däremot har tänkt använda domänen för mail också så bör du se till att även registrera motsvarande domän fast utan prickar och istället använda den till mailen. Du kan då också peka om den till din åäö-domän och du löser på så vis även det första problemet.

Är din domän ledig?

Då har vi tittat närmare på lite olika bra saker man bör tänka på innan man väljer sin domän, men det viktigaste av allt är ju dock att den måste vara ledig för registrering (du kan se om din önskade domän är ledig här). När du hittat en domän som du vill ha och som är ledig är det dags att titta närmare på hur man gör för att köpa domän.

Avsnitt 1.1 Domän – Så gör du för att köpa domän