Göra egen hemsida – en gratis
steg-för-steg guide

Gör din egen hemsida! Du behöver inte ha några speciella förkunskaper eller kunna något om kodning. Följ bara vår gratis steg-för-steg guide där vi går igenom precis hur man gör från start till färdig hemsida. Vi avslöjar vilka verktyg som är de bästa och vi delar med oss av våra absolut bästa tipps som vi snappat upp under våra 20 år i branschen. Med vår guide lär du dig bygga din hemsida på samma sätt som man gör på en professionell webbyrå.

Urklipp ur guiden göra egen hemsida själv

Hur du gör egen hemsida själv

Ok, så du har funderat på om du inte egentligen skulle kunna göra din egen hemsida själv? Det borde väl inte behöva vara så svårt, eller hur? Istället för att betala dyra pengar och lägga tid på att försöka förklara hur du vill ha det borde det väl vara bättre att ta saken i egna händer och själv göra din hemsida precis så som du vill ha den? Ja, du tänker helt rätt! Och med bara lite hjälp i rätt riktning och med rätt verktyg så är vi övertygade om att du kan göra en jättesnygg hemsida på egen hand. Fördelen är då också att du själv har full koll på hur din hemsida fungerar så att du sedan lätt kan redigera och uppdatera den vartefter behov uppstår.

Detta kommer du lära dig att göra

Resultatet av guiden Göra egen hemsida själv

(Klicka för att se sidan live)

Så hur gör man då för att komma igång?

Vi kan hålla med om att det kan vara lite utav en djungel där ute och att det kan vara svårt att veta vad man ska välja och hur man ska börja. Till att börja med kan det vara bra att vara på det klara med vad exakt det är man behöver för att kunna göra sin egen hemsida. Man behöver först och främst en domän. Denna registrerar man lämpligen på ett webbhotell tillsammans med ett hostning-paket där man köper sig plats på deras servrar så man har någonstans att lägga den blivande hemsidan. Sedan behöver man något form av system för att bygga hemsidan, ett så kallat CMS, vilket för de allra flesta är synonymt med WordPress. Om du sedan inte är en mästerkodare (vilket vi förmodar att du inte är eftersom du läser den här artikeln) så kommer du behöva ett WordPress tema som gör så att du enkelt kan bygga upp din sida med drag & drop element och on-site-editing.

Optimala uppsättningen för att göra egen hemsida

Efter att genom åren ha jobbat med en uppsjö av olika hostning-bolag, webbverktyg och WordPress-teman är vi nu övertygade att vi hittat den optimala kombinationen. Det vi rekommenderar, och som vi använder oss av för att bygga exempelsidan i guiden, är följande:

Webbhotell:
Webbhotell Oderland
CMS:
WordPress
WordPress tema:
Divi Theme

Givetvis finns det många andra varianter du kan välja också och inte sagt att de behöver vara dåliga på något vis. Men efter att på ett eller annat sätt kommit i kontakt med de flesta av dem kan vi vara säkra på vår ska när vi säger att just denna uppsättningen kommer att passa perfekt för den stora majoriteten.

Även om vi alltid rekommenderar att man gör sin hemsida i WordPress så kan det av olika anledningar finnas tillfällen då man helt enkelt inte har tiden eller förmågan att sätta sig in i hela processen. Då är det näst bästa alternativet att välja någon av de färdiga ”allt-i-ett” lösningar som finns för att bygga hemsidor. Och då skulle vi i första hand rekommendera Webnode. Även den svenska Hemsida24 är ett alternativ som helt klart kan vara värd att titta närmare på. Men som sagt, vi rekommenderar att du gör hemsidan i WordPress och det är det som vi kommer att gå igenom i guiden.

Låt oss komma igång!

Vi startar guiden med del 1 där vi nogsamt går igenom de olika beståndsdelarna och precis hur man gör för att registrera och installera alla de nödvändiga komponenterna. När det är gjort så fortsätter vi i del 2 med att bygga upp hela hemsidan från topp till tå. Om du sedan följer hela guiden så kommer du när den är slut  att ha en färdig fungerande hemsida!

Starta guiden!